Alais de botton-Eseuri de îndragostit

Mintea nu poate părăsi niciodată trupul şi e o naivitate să sugerezi contrariul. A gândi nu înseamnă întotdeauna pur şi simplu a judeca (sau a nu simţi), ci înseamnă a-ţi părăsi propria sferă, a te gândi la altcineva, a intra în empatie, a te plasa acolo unde nu se află trupul tău, a deveni trupul celuilalt, a simţi plăcerea lui şi a răspunde pulsului său, a ajunge la orgasm cu şi pentru celălalt. Fără minte, trupul se poate gândi numai la sine şi la propria plăcere, nu există sincronizare sau căutare a cărărilor plăcerii celuilalt.

Dragostea neîmpărtăşită poate fi dureroasă, dar e o durere lipsită de primejdie, pentru că nu implică prejudicii aduse altcuiva decât ţie însuti; o durere intimă, pe cât de dulce-amăruie, pe atât de autoindusă. Dar imediat ce dragostea capătă reciprocitate, trebuie să fii pregătit să renunţi la pasivitatea de a fi rănit şi să-ţi asumi răspunderea de a provoca răni.

Albert Camus sugera că ne îndrăgostim de oameni pentru că, din afară, par atât de întregi – atât fiziceşte întregi, cât şi emoţional echilibraţi, în vreme ce noi, subiectiv, ne simţim împrăştiaţi şi confuzi. Lipsiţi de o naraţiune coerentă, de o personalitate stabilă, de o direcţie fixă, de o unitate tematică, halucinăm despre aceste calităţi în persoana celuilalt.

Când doi oameni nu mai reuşesc să transforme diferenţele dintre ei în glume, e un semn că au încetat să se iubească (sau cel puţin au încetat să dorească să facă efortul care constituie 90% din iubire). Umorul căptuşeşte zidurile iritării dintre idealuri şi realitate: în spatele fiecărei glume era un avertisment despre o diferenţă, chiar despre o dezamăgire, dar era o diferenţă dezamorsată – şi ca atare se putea trece peste ea fără să fie nevoie de un pogrom.

Iluziile nu sunt dăunătoare în sine, ele rănesc doar atunci când eşti singurul care crede în ele, când nu poţi crea un mediu în care să poată fi susţinute.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *