Haruki Murakami-Cronica pasarii-arc

Este oare posibil ca o ființă să înțeleagă perfect o altă ființă?

Chiar dacă pierdem o grămadă de timp și depunem eforturi serioase pentru a ajunge să cunoaștem pe cineva, până la urmă cât reușim oare să cunoaștem cu precizie din ceea ce merită a fi cunoscut? Pretindem că ne cunoaștem bine partenerul de viață, dar cât știm cu adevărat din ceea ce este important să știm?

– Curiozitatea este ca un prieten pe care nu te poți bizui. Se aprinde repede și se stinge la fel de repede. Și atunci rămâi singur și trebuie să-ți aduni tot curajul pentru ceea ce ai de făcut.

– Trebuie să știi să plătești ceea ce se poate plăti cu bani, fără să te gândești la profituri și pierderi. Economisește-ți energia pentru lucrurile pe care nu le poți cumpăra cu bani.

Fie că-ți place sau nu, fie că-ți dorești sau nu, unele informații ți se strecoară în minte și în suflet ca un fum, și n-ai cum să le ocolești.

– Ura este ca o umbră lungă, neagră. În majoritatea cazurilor, nici persoana pe care o învăluie nu știe de unde vine. Este ca o sabie cu două tăișuri. Îl tai pe adversar, dar te tai și pe tine. Cu cât în ciopârțești mai rău pe adversar, cu atât te mutilezi mai mult pe tine. De cele mai multe ori lovitura este fatală, dar nu e ușor să te debarasezi de ea. Te rog să fii foarte atent, domnule Okada, pentru că ura este foarte periculoasă. O dată ce-a prins rădăcini în inima ta, cel mai greu lucru din lume este să scapi de ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.