Munții Tatra

Nu se putea un eurotrip fără un munte. După un drum lung din Hanovra cu un popas la Cracovia am ajuns seara târziu la Poprad, o stațiune din Slovacia asemănătoare cu cele de pe valea Prahovei, doar că aici oamenii sunt mai civilizați și liniștiți, fără manele, pițipoance sau cocalari ca la noi.

Problema a fost că cazarea am nimerit-o foarte greu, undeva prin niște garaje cu condiții nu tocmai satisfăcătoare dar la ora 22.00 seara unde să mai cauți cazare. În schimb, dimineață când am deschis geamul am avut parte de o mare surpriză. O vedere extraordinară spre o imensitate de lanț de munți.

Munții Tatra sunt diferiți de ai noștri, un pic asemănători cu Făgăraș, cu multe stânci și multe lacuri.

După câteva căutări pe net am ales să urcăm spre Mlynicka &Furkotska Valley, un traseu cu dificultate moderată, aproximativ 6-8 ore cu tot cu pauze. O experiență cu totul altfel decât la noi în România. Slovacii au un adevărat cult al muntelui, fiind educați de mici să urce. Deși era zi de vineri erau foarte mulți turiști, mulți adolescenți, echipați corespunzător dar cu un rucsăcel mic în spate (nu ca noi), mergeau foarte rapid, făceau puține poze, mergeau continuu și foarte rapid.

Am plecat de Strbske Pleso (1365 m) urmând traseul explicat în poza de mai jos.

Am parcat într-o parcare subterană (5,5euro toată ziua) și imediat lângă este un punct de informare și multe panouri cu trasee. Traseul galben este un traseu foarte bine marcat, cu multe stânci, în unele locuri urci cu ajutorul lanțurilor dar cu multă atenție, străbați acest traseu fără probleme.

     La coborâre, am poposit la terasa unui restaurant și mâncare foarte bună. Priveliștea din terasă era clar cu vedere la munte ca să mai medităm un pic la ziua petrecută pe munte.

În parcarea unui supermarket:

Când ajungi acolo sus satisfacția este maximă! Iar la o lună după această urcare îmi vine să pup pozele să simt ce simțeam acolo pe munte, dar din păcate, pozele nu pot cuprinde 100% starea de atunci, sentimentele intense și peisajele superbe. Nu rămâne decât să programăm o altă excursie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.